GASTROSKOPI

GASTROSKOPI

Allmänt

Gastroskopi är en undersökning där en mjuk och böjlig styrbar slang (gastroskop) förs ned via munnen så att man kan undersöka matstrupe, magsäck och tolvfingertarm. Via instrumentets kamera överförs bilder av slemhinnan till en bildskärm. Undersökningen visar om det finns till exempel inflammation, sår, polyper eller andra tumörer. Läkaren kan via gastroskopet även ta vävnadsprov från slemhinnorna, ta bort polyper eller vidga förträngningar. Vävnadsproven undersöks senare av patolog för att se om det till exempel finns cellförändringar, cancer eller magsårsbakterier i magsäcken.

Förberedelser

Magsäcken måste vara tom före undersökningen. Du skall inte ha ätit 6 timmar före undersökningen. Du får inte dricka 2 timmar före undersökningen.

Om man använder blodförtunnande läkemedel (till exempel Waran, Plavix, Eliquis med flera) skall man i god tid före meddela mottagningen, då detta ibland kräver särskilda förberedelser.

Om undersökningen ska göras i narkos innebär det att du får lugnande medicin via en kanyl i armen som gör att du slumrar under undersökningen. Detta innebär att du inte får äta efter kl 24:00 natten före din undersökning. Fram till tre timmar före din mottagningstid kan du dricka klara drycker som t.ex. vatten, kaffe, te och saft. Du ska inte röka eller snusa efter kl 24:00 natten före. Det går bra att använda nikotinplåster.

Hur går undersökningen till?

Före undersökningen får du en medicin som minskar luftbubblorna i magsäcken, detta för att läkaren skall kunna se bättre. För att underlätta undersökningen för dig så sprayar vi lokalbedövning i svalget för att dämpa kväljningsreflexerna. Detta gör att det känns lite tjockt i halsen, men detta är bara en känsla. Du kommer att få ett tandskydd i munnen för att skydda både tänder och instrument, och du kan andas via munnen eller via näsan. Du ligger på vänster sida och läkaren för en kameraförsedd slang ner till magsäcken via munnen. När instrumentet ska passera svalget ber eventuellt läkaren dig att göra en sväljrörelse för att instrumentet ska passera ner lättare. Det gör inte ont men kan upplevas som obehagligt. Vid undersökningen blåses luft genom instrumentet ner i magsäcken. Rapning är därför vanligt men ofarligt. Tas det prover från slemhinnan så brukar detta inte göra ont.

Efter undersökningen

Du får besked om resultatet direkt och vid behov får du recept på lämplig medicin. Resultatet av tagna provbitar kommer efter 4 – 6 veckor. Om du fick svalgbedövning bör du inte äta eller dricka förrän efter en timma. Om du fått narkos får du stanna kvar en stund på mottagningen efter undersökningen tills du är helt vaken och du kan i så fall heller inte köra bil på ett dygn.

Hur lång tid tar hela besöket?

Om man varit vaken under undersökningen tar hela besöket cirka 30 minuter. Om man fått narkos cirka 60 till 80 minuter.

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.