Cystoskopi

Cystoskopi

Cystoskopi är en undersökning av urinröret och urinblåsan som görs för att utreda besvär från urinvägarna. Det kan till exempel vara synligt blod i urinen, urinläckage eller svårigheter att tömma blåsan.

Undersökningen kan visa om man har sjukdomar som till exempel prostataförstoring, sten i urinblåsan eller urinblåsecancer.

Vid undersökningen tvättas först underlivet med en bakteriedödande lösning och urinröret bedövas med bedövningsgel. Därefter för läkaren in ett smalt böjligt instrument (cystoskop) in i urinröret och vidare in i urinblåsan. En svag saltlösning spolas in för att fylla urinrör och blåsa så att man kan undersöka ordentligt. Cystoskopet är kopplat till en kamera som visar urinrörets och urinblåsans insida på en bildskärm.

Undersökningen brukar inte göra ont men kan upplevas som lite obehaglig när instrumentet förs in i urinröret. En cystoskopi tar ungefär tio minuter, men med förberedelser och samtal före och efter undersökningen kan man räkna med att det tar en halvtimme. Det går bra att gå hem direkt efter undersökningen.

Det kan svida lite i urinröret i något dygn efter undersökningen. Ibland får man också en liten blödning från urinröret men det brukar gå över snabbt. Man får alltid med sig ett skydd att ha i underkläderna mot eventuellt läckage eller blödning efter undersökningen. Om man blöder mycket eller inte kan kissa efter undersökningen, ska man direkt höra av sig till oss! Om det är utanför kontorstid ska man söka vård på vårdcentral eller akutmottagning.

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.