Prostatabiopsi

Prostatabiopsi

Ultraljud av prostata (med eller utan biopsi)

Ultraljudet genomförs för att bedöma storlek och utseende på prostatakörteln och ibland för att ta vävnadsprov. En ultraljudsprobe i form av en stav förs in i ändtarmen. Det kan upplevas som lite obehagligt vid passage av ändtarmsöppningen, men brukar inte vara smärtsamt. Undersökningen tar bara några minuter. Om doktorn bedömer att vävnadsprover bör tas (t ex om PSA-prov är förhöjt, om man sett avvikelser vid en magnetkameraundersökning eller om man känt en knöl på prostatan) diskuteras det med patienten innan. Lokalbedövning ges och prover kan tas via en nål som förs in genom staven. För att minska risken för infektion ges en antibiotikatablett i förebyggande syfte och om du har ökad risk för infektion kan även en kort antibiotikakur behövas. Om du tar blodförtunnande medicin skall den pausas en till fem dagar före (beroende på vilken sort man tar).

Några veckor efter undersökningen kommer man till mottagningen och får reda på svaret på den mikroskopiska undersökningen av vävnadsproverna samt diskutera och bestämma om eller hur man behöver gå vidare.

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.