Ultraljud

Ultraljud

Ultraljudsundersökningar kan göras på alla vävnader i kroppen som innehåller vatten. Vid undersökningen sänds svaga ljudvågor in i kroppen genom en ultraljudsgivare. Ljudvågorna reflekteras åter till ultraljudsgivaren av vävnaderna och organen. Det reflekterade ljudet omvandlas till en rörlig bild av kroppens organ och vävnader som kan ses på en bildskärm. Till skillnad från röntgen används ingen strålningsenergi och ultraljud betraktas som helt ofarligt.

Om en läkare misstänker tumörer är ultraljud en bra undersökning, till exempel i testiklar eller prostata, se även prostatabiopsi.

Ultraljud prostata görs ofta även vid vattenkastningsbesvär, utan att det finns misstanke på tumör. Resultatet ger en vägledning till vilken behandling som lämpar sig bäst just för dig.

Ultraljud används även för att se om man har vattenbråck eller åderbråck i pungen och man kan även upptäcka inflammationer eller cystor (vätskeblåsor) i bitestiklarna.

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.